upaljač

11-X-2015 22:02

Kao i većina drugih stvari koje mogu da budu teoretski opasne (jer je jedan iz Šapca stradao od toga), i i imaju nalepnicu sa upozorenjem. Postoji čak i upaljač sa kočnicom, koji se zakoči posle svakog kresanja - da ne bi slučajno neko dete našlo upaljač i slučajno ga kresnulo, pa da slučajno zapali kuću. Efekat je u stvari obratan - stekli smo naviku da upaljač otkočimo posle, a ne pre upotrebe, a jedna koleginica se žalila da nije ni umela da kresne takav upaljač, dok joj jedno dete nije pokazalo kako se to radi.
Druga vrsta su super upaljači, sa tri dizne - srednja daje bezbojan plamen i uglavnom je namenjena pripaljivanju lula; okolne dve su normalne i preuzimaju kad se otpusti dugme. Nevolja je što ovo troši mnogo plina i zahteva popriličan pritisak. Fabričko punjenje traje otprilike nedelju dana, punjenje iz nove bočice dva dana, sledeće jedan dan, a posle toga bočica nema dovoljan pritisak da ga uopšte pokrene.
U poslednje vreme, novotarija je i štitnik na točkiću, da vam bolje sklizne prst pa da upali tek iz desetog a ne prvog-drugog puta.