UPOZORENJE

2-V-2015 09:32:13

Amerikanci se vazda ograđuju od koječega, stavljaju kojekakve table i nalepnice sa upozorenjima - ima ih svuda (vidi upaljač, pazi sleglo se, pazi čep). U bakalnicama na sve strane upozorenja da je pod možda mokar i klizav ("WARNING - FLOOR HAZARD"), ako su stepenice krivudave piše "pazi kud staješ" ("watch your step"). Za ovo postoje dva razloga: prvo, boje se da neko ne bude povređen pa da tuži onog na čijem se imanju povredio (čim imate javni prostor odgovarate za bezbednost posetilaca), a drugo, jako paze na bezbednost. Stepenište sa više od jednog stepenika i šire od dva metra mora da ima ograde sa strane i još jednu po sredini.

Ovo ide dotle da su na jezeru (u nadležnosti okružne uprave za parkove) letos razjurili sve kupače jer se približavala oluja. Na stranu to što su na obali bili bezbedniji - dovoljno daleko ako neko drvo padne, i pod krovom ako bude pljuštalo) - sve su ih oterali da se voze kroz oluju. Ako treba neko da strada od oluje, bolje da se sudari na drumu, nego da iščaši rame na našem terenu pa da nas tuži.

Dodatak, avgust 2006: među tzv. "prehrambenim činjenicama" se često nađu upozorenja za alergične - naprimer, ako namirnica sadrži kikiriki (na koji je dosta njih alergično). To ide dotle da sam na siru našao "Alergijsko upozorenje: sadrži mleko".

Dodatak, januar 2007: Bibisi objavio dobitnike nagrada za najblentavija upozorenja. Februar 2012: sad i na kikirikiju u ljusci mora da piše da treba da se oljušti... što nije blentavo nego mudro, bar iz gledišta prodavca, jer je jedan u Šapcu pojeo osam unci suncokreta sa sve ljuskom i dobio zatvor kakav leči samo skalpel, hteo da tuži... i ništa od toga, jer su mu ukazali na upozorenje na kesici. Što nisi čitao...

Dodatak, maj 2015: ovu fotku sam primetio slučajno... nisam ni znao da sam toliko puta prekršio upozorenje i stajao na sobnoj lotri iznad druge prečage (a ima tri, i četvrta je ona gornja ploča gde se odlaže alat).