lekovi

6-IX-2011 15:18

Lekovi se dele na lekove na recept i preko tezge (OTC - over the counter).

U samouslugama postoji drogerijski deo, gde se prodaje sve i svašta bez recepta, čak i kortikosteroidi i antialergeni, i raznorazne sumnjive andrmolje koje nisu prošle kliničko ispitivanje. Većinom ima gomilu upozorenja odštampanih... sitnim slovima, unutra na uputstvu, ili još sitnije na samoj kutiji. Običan ce vitamin se prodaje u dvadesetak varijanti - dok proučiš koje je koje, ozdraviš od muke.

Drogerijski deo ima i svoju pravu apoteku u okviru same prodavnice, i obično tamo ima i aparat za samouslužno merenje pritiska. Nije loše da se malo posedi posle duge šetnje - prodavnice su zaista ogromne.

Dodatak: dve poveće firme (Merk i još jedna) su povukle neki lek jer su nuspojave bile fatalne za srčane. Koliko će tužbe da ih koštaju, može samo da se nagađa, jer je prošla zasad samo jedna, od otprilike pedesetak miliona dolara odštete. Odluka da li da se pusti neki lek je stvar procene - koliko ćemo da zaradimo, i koliko će da nas koštaju tužbe.

Dodatak 2: kako su verski fanatici počeli da preuzimaju vlast, u pojedinim državama (u tzv. "biblijskom pojasu") dozvoljavaju apotekarima da sami odluče da li će da drže i izdaju kontraceptivna sredstva, naročito pilulu za ujutro. Već je zabeležen slučaj u Tusonu (zarez Arizona - uvek ide grad i država) da je jedna dva dana tražila apoteku koja bi to em imala em bila voljna da izda.