vatra

19-IX-2009 12:17

Zbog načina gradnje, protivpožarni propisi su vrlo strogi, čak je regulisano na koliko stopa od šume ne sme da se pali roštilj, nema veze što je na plin i što je skroz zatvoren.

Svaki stan mora da ima bar jedan detektor dima; na većim zgradama vire napolje priključci za vatrogasna creva, a pored su pločice sa opisom rasporeda prskalica u zgradi.

Uprkos svemu, požari su česti. Na dan "Superboula" se zapalilo ulje u tiganju u stanu do nas - žena je otišla da prepovije dete, ostavila mužu da pazi na tiganj, on malo više pazio na televizor i gotovo. Vatrogasci su isterali sve iz svih šest stanova u tom ulazu, otvorili sva vrata od terasa da se raziđe dim, držali nas četiri sata napolju, i tek kad su se uverili da nigde ni ne tinja, pustili nas da se vratimo. Stan iznad i ispod zapaljenog su odmah iseljeni, i ostali su pod zabranom ulaska (pretnja kaznom od strane inspekcije, jer nije bezbedno) još pet meseci. Gornji je oštećen jer je vreo vazduh prošao kroz tunel od aspiratora i verovatno potpalio nešto i tamo, a donji od vode koja se slivala.U Vidržiniji postoji propis i da vatra napolju ne sme da se pali pre 4 popodne.