stanovanje pod kiriju

23-V-2010 14:08

Ima raznih varijanti, počev od toga koliko kontakta imate sa gazdom. Gazda će retko biti u istoj kući, osim ako nije nešto sa osam stanova pa je on u jednom. Kao sustanara može da vas primi drugi podstanar, kome nedostaje cimer a mnogo mu je da plaća sam, s tim što onda vi plaćate njemu, a on je i dalje jedini priznat na ugovoru. Gazda može da stanuje ko zna gde, i da kiriju ubire preko neke agencije za nekretnine, koja onda i održava stan. Najčešće, gazda je firma koja se bavi izgradnjom i izdavanjem stanova. Često imaju čitava naselja sa nekoliko stotina stanova. U gušće naseljenim delovima većih gradova to mogu da budu i soliteri, ili petospratnice (kolika je već granica dokle može bez lifta); u ostatku to su u vr glave dvospratnice, naravno od drveta.

U kiriju negde ulazi i smeće, negde i voda, kako gde. Uz kiriju mogu da nakače obavezne troškove, npr kablovsku (koju su pretplatili đuture za celo naselje i nema biraš).

U startu se plaća i nekakav depozit, otprilike pola do cele mesečne kirije, koji se vraća na kraju (stanodavac šalje ček na novu adresu... ko ne ostavi adresu, pozdravio se). Od toga se odbijaju svi mogući troškovi nastali naknadno - krečenje, manjak lož ulja u rezervoaru, itd itd.

Zvrčki u ugovoru ima ihaj, jer su ugovore složili stanodavci tokom više generacija, i složili neprobojan tekst po kojem su oni uvek u pravu, nisu ništa dužni, nemaju obavezu, a stanar je dužan, ima obavezu, i uvek ima razloga zašto bi trebalo da plati još.

Šta sve može da bude zabranjeno stanaru? Pušenje u stanu; držanje životinja (često mora da izjavi da neće držati, ili da doplati za pravo da ih drži), držanje bilo čega na terasi osim terasnog nameštaja, boravak gostiju duže od tri dana, parkiranje kola gostiju bez posebne dozvole (koja je besplatna, i samo treba podići karton koji gost treba da ili okači o retrovizor ili stavi u prednje ili u zadnje staklo - ako stavi na pogrešno mesto, mogu da mu odšlepaju kola).

S druge strane, ima i stanara koji znaju sve trikove i uspevaju da ne budu izbačeni mesecima nakon što prestanu da plaćaju kiriju.