lokalna samouprava

2-IV-2006 00:00

Obično je ili okrug ("county" - ja to prevodim kao okrug, mada bi moglo i opština, srez, pa čak i grofovija), ili samostalni grad.

Prihod samouprave potiče delom iz onog što dobija od države na ime poreza na promet, a većim delom od poreza na nekretnine i vozila. Što onda ima veze sa kvalitetom škola.

Kako?

Naizgled jednostavno: gde je manje para, škole su slabije, jer ne mogu da zadrže učitelje (a svi predavači su ovde učitelji, bez obzira na zvanje) koji mogu da drugde zarade više, pa imaju negativnu selekciju. Onda im se događa da čitav kraj počne da propada, jer - loše škole, pada cena kuća u kraju; ako pada cena kuća, useljava se sirotinja a iseljavaju imućni; sirotinja ima jeftinija kola i ne održava kuće, vrednost dalje pada. Poreza se manje ubire, manje para za škole... i tako strmo naniže.

Postoji i obrnut trend, skače cena nekretnina. Sirotinja se iseljava jer se digla i poreska osnovica na njihove kuće, pa im se više isplati da prodaju i odu gde je jeftinije. Dolaze bogatiji, pa automatski kraj ulazi u modu i cena nekretnina još raste. Poreza se ubire više, pa bude više i za škole, te uspevaju da navataju bolje predavače, škola izlazi na glas, što opet diže cenu nekretninama u kraju.

Što sve ne bi bilo moguće kad se Ameri ne bi tako često i lako selili.