suhomesnato

14-XI-2014 11:06

O pojedinim slučajevima, vidi pod šunka, kobasica, slanina, parizer.

Uopšteno, suhomesnato se deli na pakovano i sveže. Pakovano se prodaje iz rashladne vitrine u samousluzi, sveže se prodaje u deliju (da, potiče od "delikates" i da, suviše im je dugačko pa su ga skratili). Razlika je u tome što će u ovom potonjem da vam oljušte, iseku, a ponegde čak i umetnu listiće nekakve folije da vam se ne slepi (naročito ako je to neki od onih ispošćenih sireva, nema masnoće pa je lepljiv). I što će da bude nešto skuplje.

Druge razlike baš i nema - i jedno i drugo je iz istog, prilično skučenog, izbora. Isto je naštrcano vodom, odnosno nekakvom salamurom sa emulgatorima, isto će da se ubalavi za nekoliko dana, isto je neodrživo na sobnoj temperaturi (čak i slanina!), dakle poprilično isto sranje kao što je sad i kod nas.

Izbor se, pritom, smanjuje - nestane salfalada (a bila je baš prava, među poslednjim valjanim proizvodima) i bude zamenjena nekim parizerom sa sirom, kakvih je već bilo nekoliko na istoj polici. Šunka u mrežici, bilo pa nestalo - a ima i čega nikad nije ni bilo.