02-IV-2002.

Нина била у биоскопу са другарицом Кинескињом и њеном сестром. Та је увек гњави преко телефона око матиша и осталог. Симпатичне су. Нисам очекивао да су такве буце, некако их увек замишљам мршаве.

Мало сам их и возио, живе у оном насељу где је ЈуеСКру становао, што и није далеко. Вратиле су се бусом, ваљда је Нина хтела да види како то овде изгледа.

Кад смо скретали према нашем насељу, била смешна сцена кад су патке прелазиле пут. Патак се ускопистио на сред пута, мало лево мало десно, никако да одлучи на коју ће страну, а патка на левом ивичњаку. Ухватио сам тренутак кад је десна страна била слободна, па полааако поред њих.

Нини је прошла пријава на месни универзитет (Јејл се још не јавља), а приложили су и образац за Ф-1 визу, странкиња је. Нема везе што је рекла да има Х4 и да јој важи још три године. Ваљда се неки морон једном жалио што није добио, па ај за сваки случај, додај. Овај универзитет је извикан, наводно у горњих 50 америчких, ал бре траже да станује код њих (иако до тамо може пешке, у вр главе 45 минута)., што онда диже цену семестра са 2000$ на 9000$. Лепо. Иде у Ричмонд, онда, да студира и буде цимерка са Гораном, бар прве две године док не ухвати неку стипендију или школарину, на бољем универзитету.

Болди се расписао...

Ћао матори!

Све чекам, да се чудо догоди, па да имам и лепше вести, али, пошто питаш коначно морам да ти испричам све важније ствари око Аваија и шире, - а нису лепе.

Као прво, јуче је био 1.април, мој и Аваијев први радни дан давне 1989. Управо јуче ми је Пеја саопштио, да одлази. Већ од 15. овог месеца је у некој зрењанинској фирми комерцијалиста набавке (?). Тако каже. Ова Гркиња је након истека приправничког (9. март) сама отишла, пошто "за те паре она неће да ради". Овај други је прихватио, да још само три месеца ради у Аваију по уговору, а након тога, или иде или тражи другачији уговор о раду. (Ја ценим: да има где да оде, већ би отишао).

Цица се опет распекмезила и рекла, да она у оваквом Аваију више не жели да ради. Не мораш Цицо, нико те не сили.

Јоја три дана не ради, мати му је болесна. Корисници вриште, а ја их умирујем бајкама.

Ето, шта је остало од Аваија.

А разлог је једноставан. Паре врте свет. Нема посла, нема пара. Оно мало што има посла одрађујемо или са сиротињом, која ко зна кад ће платити, или са лоповима, који и не мисле да плате. Најмање четири пута сам доносио паре од куће да би заокружили износ за плате, али смо их досад све исплатили. Наравно, не и моју плату (тренутно Аваи дугује мени око три плате + оно што сам донео од куће, а и то је плата и по = преко тисућу УСД). Тренутно је на рачуну око 10К, а треба за порез, телефон, бензинске бонове барем 30К + за плату 80К + кеша за плату још 20К, значи око 130К динара. Кад би утерао од дужника, било би око 100К, али то више ни теоретски није изводљиво.

Ауто продајемо, јер се практично не користи. Али још један разлог, мало јачи: Момци су долазили из Ј., и пандури их зауставили и тражили ванредни технички преглед. Добио сам записник: примедбе су на ручну и неравномерно кочење предњих точкова. Кажу (по новом) да ће правно лице (Аваи) платити казну од 100К до милион динара! А ауто вреди испод 30К. Срање, зар не? Тебе молим, да ипак узмеш снаге и напишеш једну реченицу у посебном ворд документу, где изјављујеш, да прихваташ одлуку бр.... датума..., и то да ја одложим у фасциклу. Не знам, мрско ми је да потурим и Саши на потпис, но то би био ред.

Са Бангром се и даље компликују ствари, тако, да највероватније за месец дана летимо одавде. Хоће економску кирију од 6К месечно само за део простора. Бићемо у стану покојне Ечијеве маме. Коштаће нас 3К + режија. Сама селидба ће бити хаос. Увешћу систем, да се виђамо само по потреби и радићемо по пројектима, код куће и код корисника. И Ечи има неке планове за будућност, који се доста лепо слажу са нашом делатношћу.

Твојој ташти смо продали ПЦ и повезали је на мрежу. (Баба ме шокирала, што се тиче видео игара!) Мислим да је задовољна. Није ишло баш глатко, пошто нисмо наплатили порез, па књижим као ОснСред Аваија, а њој смо морали дати рачун да је њено и само њено! А све је замутио заправо Арпи. (канде пије малко више?). Но, све је легло где треба.

У последње време сваки дан сам на Тиси, у винограду. То ме јединио може смирити. Устајем ко вештац са свитањем, а увече у полак десет заспим где год да се нађем. Знам још једног, ко слично ради, а отац ти је. Штета, што нам виногради нису ближе, па да се дружимо ваздан уз прошлогодишње вино.

То што Пеја одлази, и не чудим се - оженио се пре три године, танко је са ловом, а кад му је једном требала аконтација за нешто, Болди му је дао али му и обрачунао камату на то (!). Стварно је учио капитализам из погрешних књига.

А пропао тог рачунара за Ому, увалио им је неки бајати крш и добро га наплатио. Нисмо једини којима је тако нешто урадио - на списку су и Тереза и још неки.

Уосталом, Пеја је послао целу спецификацију:

Госпођа је набавила следећу макину:

HP Vectra VE, PII 366MHz, 128Mb RAM, HDD 3,2Gb Звучна, Модем моторола SM56k, Монитор Сименс 17", Видео карта Matrox MGA-100, CD ROM, Звучници.

Вектра се производила од 1985. до 2002. и мада је можда била свежа, пре ће бити да није - последњи модели су већ имали пентијум тројку на 1GHz. И 3,2Г је ситно - три године пре тога сам имао 1,8 а текући модели су већ имали 20. Не каже ни која видео картица, мора да је нешто из буџака у орману.

А папир да се прода лада сам одштампао, потписао, сфоткао Агфом и послао (прилично жуту фотку) истог дана.


Спомиње се: Аваи, Агфа, Арпад Гунароши (Арпи), Бангро, Болдижар Барваи (Болди), Владимир Пејин (Пеја), Воја Трајковић (Јоја), Горана Средљевић (Го), Ендре Фелбаб (Ечи), Зорана Урдуљ (Цица), ЈуеСКру, лада, Невена Средљевић (Нина), Ома, ОснСред, Тереза Мазек, на енглеском