08-V-1994.

У Делкуту, код Илеша, крпим нешто да бисмо у ДентоСису имали хелп систем. Тј пишем генхлп тако да неко ко уме да пише мађарски може да напише тај текст. Са све интерним линковима, види такође и осталим пицабоцама, какве се већ очекују од хелпа.

Тад сам ваљда први пут отишао и до Геменца, и видео где је Софтекс. Ништа није онако како сам замишљао. Прво, град јесте панонски, али само десно од главне улице (гледајући с југа, туд се улази). Лево су брежуљци, најисточнији крај Алпа, и на њима сами виногради. Друго, фирма је у тако једној панонској кући, каква је могла бити у било ком селу овде, са све молерајем на зидовима од набоја и гонком и то застакљеним. Фаце... навикао овде, ништа необично. Секретарица слатка, слатка јој и кафа, ал' зато слаба и никаква... хм, ако на такву кафу треба да се навикавам, надам се да ће бар лова бити добра. Газда неки чудан тип, брчићи му пиш живи, издржао сам да се не смејем док не навикнем. Ал' бар он говори српски па није морао Илеш све да ми преводи.

Машине углавном триосамшестице, сервер четросамшестица, Ејсерове, направљене да буду што јефтиније. Кућишта... ау јеботе, па на то не да не смеш да седнеш, него не би издржало ни да се наређају четири увис. Тањи лим ал' пресвучен пластиком. Тастатуре солидне, океј, али све са мађарским распоредом, који је луд да не може луђи (може, установио сам десет година касније кад сам се срео са белгијским). Срећом, мађарски користи кодну страну 852, као што би требало и ми да користимо. Ту негде је пала одлука да се оканемо јускија и пређемо и сами на 852, овај садашњи Дос (5.0 или је већ био 6? - не, 5.0, шестица се у стварности појавила средином наредне године, иако је изашла још прошле) омогућава и екранске фонтове (нема више херкулес картица, сад је већ свуда вегеа) са šđžčć (односно áéíóúöüőű у мађарском) без специјалног чачкања, само две линије у конфиг сису и две у аутоегзеку, супер. Решимо то на нивоу целе машине и готово.

И да, све је на малим дискетама. Велика дискета је мртва. Имали су можда понеку машину са великом, ал' то би обично било у сервису, нечија машина што је дошла на канал.

Видим и некакве програмчиће за ребилдовање пројекта - reb-hlp.prg, gen-proj.prg- канда смо решили да ћемо да правимо егзе а не да све носимо отворено као што се то радило у ДБА. Такође, видим да се радила некаква маска за унос уплате, значи већ радимо и финансијски део.

Десетог, гомила разног алатног кода - разноразни генератори за ово и оно имају верзију од тог дана, разни програмчићи што ће да претражују код да нађу/замене ово или оно. Још увек у Делкуту, "уместо .gpr иде .prg" у програмчету correct.prg, које тражи све програме иза којих је остао фајл са грешкама у компајлирању, па их онда једног по једног отвара, пушта ме да исправим где шта има, компајлира, па бих то пуштао док не испоисправљам све.

Занимљиво је да фајлови из алатнице немају време, само датум, док гомила изгенерисаних фајлова за ДентоСис има време, и то негде увече, значи седео сам код Илеша до негде пред поноћ и онда то све позиповао.

Дванаестог сам урадио нешто за постављање колор шеме, и то за Ледиње, како пише у коментару. Тада су они још имали канцеларије у некој згради у кругу Комбината, неких 100м иза Биг Ћалетовог ЕРЦа, што ми је на два ћошка иза старе куће, или четири од нове ако препречим пругом. Навраћао сам тамо, кришом, изјутра, пре него што одем на посао у ДБА. Били су нам прва, опитна муштерија као екипи (засад само Болди и ја, нико други са наших тајних састанака још није ни видео ГенерАл ни ништа), што је тако ишло неколико месеци. Њихов главни књиговођа (а ваљда и директор нечега) је био јако задовољан. Нама је то баш значило, јер је он био доајен у струци, њега су консултовали кад би се доносио неки закон о пољопривреди, добио би предлог да проучи и да примедбе. Један од оних који целу своју струку имају у малом прсту. А изгледао сасвим обично, ништа посебно. Ко би рекао.

Тринаестог и одговарајуће програмче за постављање колор шеме, опет на Ледињу, затим PORUKA.PRG, који ће касније да се споји са још једним и буде alert.prg; овог дана је добио свој прозор, није више нешто измунтано из система менија; тек 2006. ћу да га скроз бацим а његов код да сведем на "позови alert.prg".

Даљи рад на ДентоСису и ГенерАлу и за Ледиње до краја месеца - нпр "Nézd meg" (види такође) је сад опција у GEN_UPU.PRG, који такође уме да избаци и текст форматиран за Вентуру. Вишејезичност ми досад није требала, а сад одједном морам да мислим и на мађарски, и на српски јуски (за муштерије које још имају оне херкулес картице, тамо су šđžčć заварени на места где су заграде) и на српски 852, а временом сам се играо и са варијантом за ћирилицу, која нам никад није требала.


Спомиње се: 19-VIII-1998., alert.prg, Болдижар Барваи (Болди), Вентура, Геменц, ГенерАл, генХлп, гонк, ДБА, Делкут, ДентоСис, ерц, Жива Вилин (Биг Ћале), Илеш Нотарош, јуски, комбинат, Ледиње, Софтекс, на енглеском