19-IV-2019.

Почео да пресликавам дневнике - скенером траје сто година, има 2000 страна. Дуге су године провели у оној витрини, па сам их пребацио у картонску кутију, са све неким политичким брошурама и шта се писама накупило и својом једином свеском за последњу годину гимназије, па ту кутију однео на таван.

Тамо је остала до 2013., кад је мајстор Миле претресао кров. Онда сам је пренео у гаражу.

Првих седам свесака сам пресликао из руке, кад сам одлазио да покосим, ником нисам говорио. Али је било незгодно а и квалитет је трпео, треба шкљоцнути стотинак комада, еос70 има кило и триста, па сам постепено донео то све кући и ишкљоцао седећи у пушионици на спрату. Квалитет се нешто побољшао а шкљоцање ишло нешто лакше, мада је и даље било незгодно, док десну држим на окидачу, левом придржавам страницу да се не затвори. Последње сам снимио 03-III-2021..

Тако за период од негде 1968. па до 22-VIII-1974. имам поузданог, мада непотпуног и понекад збрканог, приповедача и подсетник. Бјо је нарочито гушћи у том периоду.

Тако сам и данас покупио прву свеску, кад смо ишли Го, Стенли, Анита и Неша до старе куће, комбијем.

Поподне смо отишли сви заједно - нас једанаесторо - и нашли се са Силвијом, Драганом и децом, те Бобом у Банатској кући. Газда је био одушевљен, каже да још није имао осморо деце за истим столом, овај призор греје срце. Било је добро, сви се лепо провели.

На фотци су Раја, Јагода и Неша. Нема фотке са свих осморо заједно, нису им се ускладили ритмови.

Неким чудом, и за другим заузетим столом неко има дете у колицима и прича енглески. Испоставило се да је из Аустралије, удата за овдашњег, обилазе... хм, како се зове контра тазбина?


Спомиње се: 22-VIII-1974., Опет на гомили, 23-VIII-1976., 03-III-2021., Анита Џенифер Бергер (Анита), Банатска кућа, Бјо, Горана Средљевић (Го), Добривој Гунароши (Боба), Драган Умљанић, еос70, Јагода Умљанић, мајстор Миле, Ненад Бергер (Неша), Рју (Раја), Силвија Умљанић, Стенли Бергер, на енглеском