serije

23-II-2009 07:44:20

Serije na raznim TV kanalima se emituju u paketima. Počinju negde krajem septembra do sredine oktobra, kako koja, jer gledaju da uhvate što bolji trenutak za reklamu kad konkurencija malo utihne. To, naravno, nagađaju, jer program moraju da najave par nedelja unapred. "Moraju" ne zbog nekog propisa, nego da bi nahranili novine i veb sajtove koji objavljuju program za toliko unapred. Pošto je to čitava industrija, radi se o velikim parama (popularnost = reklame = pare) i greške se teško praštaju.

Emituje se desetak epizoda do sredine decembra, i onda krenu reprize nekoliko boljih epizoda iz oktobra, do otprilike druge nedelje u januaru. Decembra se, zbog praznične groznice, udarni termini za serije uglavnom ustupaju prigodnim sadržajima (stota ekranizacija onog Dikensovog božićnog komada i slično).

Tokom proleća bude još jedan talas repriza, a onda dođe maj/juni i neustrašivi junak Sizen Feneli, koji bude jači od svih tih policajaca, boraca protiv vampira i svemirskih zlikovaca, i dokrajči sve serije.

Onda preko leta krenu opet reprize, a kad primetite da su počeli da repriziraju uvodne, pa onda nove završne dugačke epizode, znači da je nova sezona na pragu.

Jedna epizoda Starog Dreka iz prve serije je trajala 50 minuta - dakle, od onog punog sata, 10 minuta reklama, dakle 16,7%. Poslednje epizode KSI - Las Vegas traju po 42 minuta, dakle 30% vremena odlazi na reklame.