slavine

14-VII-2014 16:12

Slavina ko slavina, reklo bi se... međutim.

Pod jedan, slavina je retko kad ugrađena u zid. Po pravilu, cevi iz zida izlaze nekih 50cm iznad poda, tamo dobiju dva ventila, i od tih ventila idu tanke, najčešće plastične cevi, koje se onda kače za slavinu. To onda znači da će jeftinije slavine da budu kraće, i da će voda da curi neposredno iznad lavaboa. Ima da se sagnete i olupate šake o lavabo.

Leva je topla, desna hladna... ali to ne znači da se okreću na istu stranu. Nekad, naročito u južnijim krajevima, se otvaraju svaka na svoj navoj - desna na desni, leva na levi. Neke i nemaju zavrtanj, nego se okreću samo 90o, i imaju polugice umesto ručica. Takve su u zatvorenom položaju uza zid (leva nalevo, desna nadesno), u otvorenom od zida. Neke takve, opet, imaju isti taj mehanizam, ali izgledaju kao obične, pa se možete lepo ošuriti kad pokušavate da zatvorite toplu.

Slavine nad kadom su priča za sebe. Iako ima onih koje se kače na samu kadu, po pravilu su ugrađene u zid sa one strane gde je odliv (da bi sve cevi bile sa iste strane). Klasične imaju tri istovetne ručice, leva za toplu, desna za hladnu, srednja preklapa na tuš. Takve su u skoro svim stanovima za izdavanje, i starijim kućama. Novije imaju ukupno jednu ručku, koja određuje temperaturu vode - jačina mlaza je uvek ista - i pomoćnu ručicu za preklapanje na tuš. Takve su česte po hotelima. Postoje, takođe, i dvoručne sa polugicom umesto ručice, i od toga smo uspeli da nađemo jednu koja na obe ima levi navoj (!). Dole zatvoreno, levo otvoreno. Tuš je, naravno, na zidu. Preklopnik za tuš je danas najčešće nekakav zasun na samoj slavini, kojeg dignete, on zatvori slavinu i preusmeri vodu gore u tuš.

Prednost jednoručnih slavina bi trebalo da je u tome što svojim položajem pamte u kom odnosu da mešaju hladnu i toplu vodu. Ima i ovde jednoručnih slavina, ali ne pamte. Umesto da imaju dva ventila - jedan za mešanje, drugi za jačinu, ovde su izgleda uspeli da sve to smlate u jedan ventil, koji se uvek spusti u srednji položaj kad se zatvori, tako da opet morate da podešavate.