zatvori

7-VI-2017 21:20

Amerika je valjda jedina zemlja gde postoje privatni zatvori. Otvorite zatvor, zaposlite čuvare, opremite se kamerama i detektorima, organizujete ishranu i sklopite ugovor sa državom da čuvate zatvorenike. Jer je uvek jeftinije kod privatnika.

Usput organizujete i radno-vaspitnu delatnost, da štićenici nauče neki zanat. Ono, nauče oni ponešto - naprimer većina starih katodnih monitora je stigla njima da uče da ih popravljaju - a budu i plaćeni. Prc je u tome što su plaćeni manje od jednog dolara na sat, bar bili u vreme kad je minimalna nadnica bila oko sedam. Kao radna snaga su jeftiniji od Kineza i Vijetnamaca. Svima dobro... osim što se onda svima isplati da ima što više robijaša - policija eto može da pokaže da radi svoj posao i da pošteno zarađuje svoj hleb; vlasnici zatvora em zarade od smeštaja, što plaća država (sa ko zna kog nivoa, federacije ili države), em od firmi kojima iznajmljuje radnike; proizvođači (npr Herman Miler, kancelarijski nameštaj, jedna stolica 1500 dolara) isto zarade masno. A i robijaši, eto, imaju šta da rade, nisu na ulici, imaju smeštaj ishranu i zdravstveno.

Pa se onda donose zakoni po kojima za tri prekršaja sledi krivično, naročito ako je oko marihuane, pa koga uhvate, sretna radnja.

(otprilike isto ovo piše i na temi o robijašima)