hotelska soba

23-II-2009 18:35

Američki hoteli (oba u kojima sam dosad bio) imaju pušačke i nepušačke sobe; svaka soba ima dva oveća kreveta te može da primi do četiri osobe, nema terasu (osim onih na obali), prozori se ne otvaraju (svako otvaranje prozora povećava potrošnju klima uredaja) ili piše da vas mole da ih ne otvarate.

Kupatilo je posebna priča. Pride u sobi televizor sa kablovskom (samo dvadesetak kanala (uglavnom ih ima oko 70), plus filmovi i pornjaci uz ekstra plaćanje $5 komad, u potonjem slučaju garantuju da naslov filma neće biti odštampan na računu), pegla i daska. Na moru, gde očekuju da će se boraviti duže, frižider je normalne veličine (tj bez zamrzivačkog dela), i soba ima i mikrotalasni.

2003: U Atlanti, hotel da se usereš, dvosoban stan sa dve spavaće sobe, tri televizora i dva kupatila, plus komplet opremljeta kujna sa sve escajgom, frižiderom, mirkom, automatom za kafu, tiganjima, šerpama tanjirima i mašinom za pranje sudova. U kom hotelu kod nas imaš kuhinjicu u sobi? Čak i u onom hotel promaji na Negs Hedu, gde smo 2000. bili na letovanju, je bio mirko, sudopera i frižider. Ili, u Masanatenu, otprilike sve to ali na dva sprata, i džakuzi kada pride. Zato, za otprilike iste pare, na Menhetnu soba otprilike tri sa tri, plus malo ali picnuto kupatilce.

Kod nas se podrazumeva da, ako imaš para za hotel, ima da se hraniš u kafani. Ovde jok, ako si gost, ima da ti pruže sav mogući izbor - ako ćeš da naručiš picu, imaćeš tanjire, escajg, i frižider da parkiraš ostatke za posle. Kad sam bio u Hjustonu, vraćao sam se sa posla oko deset uveče, da vidim gde ću da nadem restoran u to doba. Al zato samousluga na sledećem placu radi 24/7, gotova jela, piksla Hajnekena i malo bolji sirevi (mušterija plaća - i mnogo jeftinije nego da večeravam negde).

2005: Hotel, što je skuplji, to je skuplji, jer manje daje. U boljim hotelima čak ni doručak nije uključen u noćenje - sve, ali baš sve, se doplaćuje.

2008: Zato u Super 8 možda fali malo nameštaja u sobi - naprimer još jedna stolica i stočić - ali zato ima svega, i jastuci su bolji, i krevet ergonomskiji, ima i mikrotalasni i frižider i dasku i peglu i svoj nezavisni erkondišn, čak i sef. E, da, umalo da zaboravim televizor sa 40 kanala, ili koliko već.