uragan

22-VII-2015 14:25:30

Sezona uragana je od početka juna do kraja novembra. Kako koje godine, nekad ima i po šest-sedam jačih, nekad nijedan.

Uragani pogađaju atlantsku obalu, naročito Meksički zaliv, Floridu, pa onda na sever. Obično dosta oslabe dok stignu do Karolina; ako stigne do Njujorka, to se već ohladilo i oslabilo.

Dobijaju imena iz spiska zadatog prethodne godine. Nekad su dobijali isključivo ženska imena, danas to ide par-nepar. Uragani više kategorije ostaju zapisani, njihova imena se smatraju potrošenim i umesto njih se ubacuju nova. Prvi u sezoni će imati ime na A, drugi na B itd; ako je potrošeno ime na F, naredne godine se ubacuje novo ime na F.

Osim jakog vetra, koji ume da oduva one njihove kuće od letava, velik problem je i ogromna količina vode. Uragan donese dosta kiše, i ako se sporo pomera, ta kiša dugo pada na isto područje, i dolazi do poplava. Na severnoj polulopti duvaju suprotno od kazaljki i kreću se od tropa ka severu, što će reći da čelo uragana duva sa istoka - i gura vodu ka obali. Ako se to poklopi sa jačom plimom, priobalje može da bude poplavljeno. Nešto donesu reke, nešto nagura vetar, odozgo sipa li sipa i eto belaja.

Posle uragana ostane gomila lišća, izlomljenog granja, poobaranih stabala, bandera. Struja dođe, kako kome - drugi, treći, jedanaesti dan. Sve se to brzo počisti i vrati u normalu, osim u siromašnijim krajevima gde nemaju odakle da plate da obnove svoje kuće, a kamo li čišćenje.

Osiguranje će vas zavrnuti svakako. Ako se osigurate od uragana ali ne i od poplave (kao što se 2005. desilo ogromnom delu Nju Orlinza), tvrdiće da to nije od uragana i neće isplatiti, i obratno. S tim što, naravno, ako ste pod hipotekom, morate da uzmete osiguranje protiv poplave, čim ste u dometu stogodišnje poplave.

Nije da ih nema na zapadnoj obali, ali tamo se zovu tajfuni i obično pogađaju azijsku obalu i ostrva.