žanrovi

4-II-2012 13:12:29

Vidi pod organizacija - sve mora da je definisano unutar nečega, da ima svoje mesto u širem okviru.

Ta, kako je oni zovu, "kompartmentalizacija" (podela vagona na kupee, bukvalno) je glavni razlog zašto brojni umetnički (ili, ajde, šou biznis) projekti propadaju kad kritičari i publika ne znaju u koju fijoku da ih strpaju. Ako nešto ima elemente, šgjz, karate filma a nema makljaže jer se u stvari radi o melodrami, propada jer je prvo strpano u borilački žanr, pa nije, a nije ni melodrama jer ima karatea... dok dođe do ocenjivanja samog filma, ocenjivač je već popizdeo od tog jeste-nije i skida dve ocene.

Nekad stičem utisak da se više ceni vernost žanrovskoj formuli nego originalnost. Za neka originalna dela je izmišljen žanr "kultni klasici" - što, kao naziv otkriva pojavu popularnosti uprkos nepripadanju žanru, ili štrčanju van okvira. Kult, dakle nešto što ima poklonike iako ne pripada bilo kojoj zvaničnoj dogmi, i klasičan, jer mu to priznaju tek naknadno, kad se skloni sa polica/programa a ljubitelji nastave da traže. Naprimer, "Tvin piks", koji je skinut sa programa jer teve kuća koja ga je pravila nije uopšte shvatala šta drži u rukama, otkazali ga nakon jedne ipo sezone, i ta jedna ipo se gleda i danas. Je li to normalna teve serija? Nije... dakle, u video klubu, videti pod "kultni klasici".

Filmovi u bioskope stižu samo ako su iz nekog od trenutno popularnih žanrova. Van toga, samo ako su izuzetno dobri i već svetski poznati. Ovde se ne podrazumeva žanr zvani "strani", to ne stiže nikad. Možda u umetničarske bioskope, koji ponegde postoje, bliže univerzitetima.