univerziteti

16-II-2017 17:58

Postoje i radnički univerziteti, tzv. "community college", koje uglavnom osnivaju gradovi, i gde se može ponešto i završiti, ali uglavnom služe za to da se pohađaju dopunski tečajevi ili da se ispolažu opšti predmeti po nižoj tarifi pre nego što se pređe na neki ozbiljniji fakultet. Opšti predmeti uglavnom obuhvataju matematiku i engleski, jer iz srednjih škola uglavnom izlaze prilično nepripremljeni, te niko neće da vas pusti na drugu godinu dok nemate crno na belo da ste položili algebru 101. Tu može da se završi, u vr glave, viša škola ili neka jednogodišnja specijalizacija.

Veliki univerziteti su ili državni ili velike firme privatnog porekla. Ne moraju nužno da budu u velikim gradovima; države više vole da im studenti budu podalje od političkih institucija i medija, a i privatnici gledaju da izbegnu takve susrete. Zato se često viđeniji univerziteti grade kao dodatna naselja uz nekakva sela, gde ipak ima koliko-toliko sadržaja, ili se računa da će ih biti čim tu budu studenti, profesori i osoblje sa porodicama.

Zidaju se pretežno u stilu lažnih zamkova, sa bajagi kamenim fasadama i bajagi oksfordskim šmekom. Krug univerziteta se, u stilu istog tog pseudosrednjevekovnog scijentilizma, zove kampus a ne polje - između redova piše da bi valjalo znati latinski, što retko ko u stvari zna.

Školarinu plaća otprilike polovina, u proseku; još četvrtina dobija nekakve dotacije ili stipendije ili popuste. Dobar deo se izdržava raduckajući preko studentske službe - uglavnom kelneraj po menzi, dežuranje u muzeju, univerzitetskoj knjižari, po šalterima, priredbama. Većina, što za svaki slučaj, što zato što moraju, što zato što dozvole da ih obrlate, uzimaju studentske kredite. Većina prodavaca ovakvih kredita uspe nekako da se ušunja da sedi za stolom pored referenta iz studentske službe, i nikako ni ne pokušava da razveje zabludu da su oni deo univerziteta. U pitanju su obični lihvari, i mnogi Ameri, kad diplomiraju, rade po deset petnaest ili više godina dok ne uspeju da otplate taj kredit i natovarene kamate, plus kojekakve kazne koje im se nakače na glavnicu jer nisu čitali sitna slova.

Stanuje se uglavnom po spavaonicama (dorm, skraćeno od dormitory), al' ima gde toga nema dosta pa se toleriše stanovanje ta trane. Negde je stanovanje u domu uslov za upis, nema veze što već živiš na puškomet od škole.

Negde oko treće godine postaju konačno dovoljno punoletni da smeju legalno da piju, i onda se puste s lanca i obžderavaju se sprintom.