sport i sportisti

14-IV-2012 17:22

Pod jedan, ne postoje sportisti. Postoje atlete, koji se bave svim i svačim, neki i atletikom. Atletika se, pak, retko zove tako, zove se po pravilu "pruga i polje" (track and field). Sportisti su se nekada zvali sportsmen, ali je to onda politički korigovano (kao i većina drugih stvari koje se završavaju na -man, npr vatrogasci).

Posebna priča su lokalni sportovi.

Sport se uglavnom gleda. Kojegde ima igrališta, često stambeni projekti imaju svoja, a i škole izdaju svoje terene posle nastave. Postoje i sportski centri po mesnim zajednicama, kako gde, sa sve bazenima. Ima i dosta terena za golf, što po pravilu košta, jer treba platiti sve te kelnere, skupljače loptica, šišače trave, reflektore i zemljište. Ima i dosta bazena, naročito u južnoj polovini.

Sport se popularizuje pre svega da bi se prodavala sportska oprema. Bar deset vrsta patika za ovo ili za ono (nećemo valjda da vozimo bicikl u patikama za sprint/šetnju/tenis/fudbal), aparatura za kućne teretane, biciklovi od 50 do 2000 dolara, daske za surfovanje, odeća za gnjuranje, štitnici za kolena i laktove, šlemovi za dvotočkaše, i onda pride i posebna industrija za budženje kola, što se takođe računa u sport (u stvari, nekoliko sportova, za razne vrste trka). Koliko se sva ta oprema koristi drugo je pitanje, jer mnogi kupe pa odustanu, a ne prodaju jer su se zarekli da kreću odmah od ponedeljka, ili im je to novogodišnja odluka.

Od početka ovog veka porasla je popularnost tzv. ekstremnih i solo sportova - parkur, akrobatski biciklizam/skejtbording/skijanje, planinarenje po zidovima, skokovi s mosta niz bandžije, što proizvodi neizmernu količinu komičnih video snimaka na jućubetu.