projekti

26-VIII-2006 14:26

Projekt (project) znači isto što i kod nas, ali "projects" je nešto sasvim deseto: to su stanovi u novogradnji. Potiče od "housing projects" (stambeni projekti), od čega se prva reč davno zagubila.

Projekata ima raznih, i uglavnom se razlikuju po gustini i spratnosti. Pošto kuće grade uglavnom od drveta, najčešći su stanovi u jednospratnim i dvospratnim zgradama. Tako je jeftinije, gustina je manja, ne treba lift i lepše izgleda.

Ima i četvorospratnica, tu još ne mora lift. One su betonska konstrukcija (stubovi i podovi) sa zidovima od drvenih okvira prekrivenih gips pločama.

Postoje i više zgrade - ali tome se pribegava tek ako je građevinsko zemljište u kraju dovoljno skupo. Ne mora da znači da su to najgori stanovi - ima višespratnica gde su stanovi ogromni i komforni, garaža zauzima dva-tri sprata u podrumu i prizemlju, zgrada ima portira i kamere na sve strane, obezbeđenje što elektronikom što stražarima. Otprilike "gated community" u jednoj zgradi.

Projekti su u stvari na lošem glasu, zbog tzv. socijalnih naselja, gde i dalje važi tržišna kirija, ali se primaju stanari sa nižim primanjima, pa je stanodavac onda oslobođen poreza.