vozačke navike

19-XI-2012 11:11

Kad se pogleda kako malo treba da se položi vozački, u zbiru dobro i voze, i uljudni su i kulturni. Ili sam ja imao sreće.

Uovičajene pojave:

- na raskrsnicama bez prvenstva (znak stop sa sve četiri strane, često u stambenim ulicama), ne postoji pravilo prvenstva desne strane, nego se prolazi po redosledu dolaska. Da se ne bi stvarala zabuna, ne zaleću se da budu prvi, nego baš malo prikoče da bude jasno da nisu prvi. Ili su to bili južnjački džentlmeni - svejedno, nikad nije bilo problema.

- žmigavac često zaborave da uključe, ili da isključe

- kad vide da teško izlazite iz dvorišta ili sporedne ulice, neko će se već setiti da prikoči i pusti vas da prođete

- kad se stvori usko grlo na autoputu pa kolone treba da se spajaju, više nema bontona. Vozi se i bankinom i ubaštrava se na silu, sve računajući da će se naći neko da bude pametniji, popusti i pusti budalu

- pred semaforom se poređaju na priličnom rastojanju (tako su učili, za slučaj da naiđe straga neko hitno vozilo, da se ima manevarski prostor da mu se napravi mesta), međutim malo pomalo će puštati pa pritiskati kočnicu (a 90% su sa automatskim menjačem, čim se pusti kočnica to kreće), te ako ne pazite na one ispred sebe, može da se desi da odjednom vidite 10 metara praznog ispred sebe.

- iako deluju nestrpljivo pred semaforom, u stvari spavaju. Sa mnogo slabijim kolima možete da ih ostavite poprilično iza sebe, dok se oni sete da krenu.

- nema veze koliko su kasnije krenuli, nadoknadiće to gaženjem do daske u roku od 200m, taman da do sledećeg semafora stignu 5s ranije

- ne umeju da pakuju, radije kupuju veća kola ili namensko vozilo (kamionet, kombi, šta im već odgovara po fizionomiji i stilu; svako ima određene žanrove vozila u kojima ne bi ni mrtve da ih vide)

- ima dovoljno belaca koji slušaju rep dovoljno glasno da vam pred semaforom pomeraju bubrege u susednoj traci, taman da se razbije stereotip da je to strogo crnački običaj

- zadnja strana vozila je oglasna tabla, oglašavaju se svoji stavovi preko prigodnih nalepnica