turističke znamenitosti

14-VII-2013 11:10

Ima to što ima - popriličan broj mesta koja se mogu svrstati u prirodne lepote (nacionalni parkovi, kanjoni, vodopadi), letovališta po obalama, skijališta po brdima i tu i tamo ponešto od istorijskog značaja (sam grad Vašington, mesta važnijih bitaka, potpisivanja značajnih dokumenata) i... gotovo.

E nije gotovo. Ameri su izmislili dodatne vrste turizma. Jer turizam nije samo idi pa vidi - sve to može da se vidi i po knjigama i kojegde - nego je takođe i "a šta ćemo da radimo tamo". Evo:

- kockanje. Nekoliko gradova su praktično kockarnice (Las Vegas, Reno, Atlantik Siti), na kocki zarađuju i Indijanci (jer je njihovo zemljište u rezervatima izuzeto od zakona po državama, tako da kod njih može i tamo gde ne sme), ima i brodova tik izvan teritorijalnih voda. Las Vegas je posebno zanimljiv kao vrhunac kič arhitekture.

- zabavni parkovi - što bi bilo nešto kao luna park, ali ovo su ogromne konstrukcije koje ne idu nikud, vozići koji idu gore dole i naizgled začikavaju gravitaciju, sve brižljivo proračunato i temeljno urađeno (jer je jedan udes dovoljan za bankrot). Posebna kategorija su vodeni parkovi, gde ti vozići uleću u plićak i onda budete temeljno mokri. Pride vas još i slikaju dok vrištite (ili povraćate) na najstrmijem spustu ili u trenutku velikog pljeska o vodu, i prodaju vam fotke. Diznilend je posebna kategorija, učačkali su ga čak i u Francusku.

- muzeji, na američki način. Postoje muzeji svega i svačega, kad već prave istorije nema dovoljno za sve gradove koji bi hteli da imaju dobro posećene muzeje. Sijetl ima muzej naučne fantastike; Klivlend ima rokenrolski Hodnik slave (trebalo bi da je dvorana, ali... hall); Glendejl ima muzej perlica. Tumstoun (aka Tombston(e)) je sav pretvoren u muzej, kao i Alamo. U Disiju je muzej zločina i kazne; U Denvilu (onom u Kentakiju a ne onom u Virdžiniji - vidi grad zarez država) je muzej lutaka. Fort Vort: muzej Ameriken Erlajnsa. Topeniš, Vašington: muzej hmelja. Vestervil, Ohajo: muzej Antisalonskog saveza i prohibicije. Aurora, Ilinoj: muzej regionalnog vatrogastva. Baltimor: muzej lokalnog tramvaja (ima i vožnji).