robijaši

6-I-2007 19:54

Amerika je svetski šampion u robijanju. Ima dva miliona zatvorenika, ili preko 750 na sto hiljada stanovnika. Poređenja radi, Britanija ima ispod 140, većina evropskih zemalja ispod 100.

Kalifornija je prva počela sistem sa tri lične, a to je dosad prihvatilo još desetak država. Kako to radi: treći prekršaj se prekvalifikuje u krivično delo u povratu, i to onda povuče kaznu od dvadesetak godina naviše. Tako se desi da neki jadnik koji je treći put uhvaćen kako krade nešto sitno u samousluzi, ili kako ima gram droge viška pri sebi, zaglavi dugogodišnju robiju, dok njegov pajta iz ćelije, koji je mrtav pijan seo da vozi tenk (SUV ili lični kamion) i pokosio četvoro, izlazi za dve-tri godine.

Državni zatvori više ne postizavaju, pa se otvaraju privatni, koji državama nude uslužni smeštaj u ćelijama za iznajmljivanje. Dužni su da robijašima obezbede stan, hranu i zdravstveno (koje inače nije obavezno kad si na slobodi, a u ovim zatvorima ume da se svede na to da neka lekarska firma šalje čoveka dvaput nedeljno, ostatak vremena možda tu bude medicinska sestra), a za to dobijaju pare od države. I ne samo od države - robijaši rade jeftinije od Kineza, satnica im ide između $0,17 i $1,25. Toliko oni dobiju; ostatak do stvarne cene, koja je i dalje ispod minimalne nadnice, dele zatvor i okrug (ili država - zavisno od toga čiji je robijaš). Profit, naravno, ubire i firma za koju se proizvodi. Ta zatvorska proizvodnja je već postala vrlo unosna industrija, deonice su na berzi, posao cveta, a kongres je pod pritiskom da produžava kazne, da ni slučajno ne dekriminalizuje lake droge, i da na svaki način gleda da se broj robijaša ne smanjuje.