Алтос

(Машина, Мађарска)

Ејсеров сервер. Први пентијум који смо видели уживо (што рече неко на сезаму, "у природи" - на шта је одговор био "а која су највећа налазишта пентијума у природи?").

Терао је Новел 4.02, под ДР Досом, значи бутирао је са дискете. Новел је тада био једина озбиљна мрежа, која је могла да добаци до оног броја радних станица (тј умрежених писија) који нам је требао за поликлинику. Верзија 3.5 или 3.12 (слабо памтим имена...) се одлично показала на терену, неке муштерије ДБА су то терале, Бангро је то имала. Аваи је инсталисао 3.12 у Емиксему на неки дркави 386 ес икс, и тај је имао укупно један застој за три године, кад је једном нестало струје на цео дан.

Алтос, колико год да је био импресиван за оно време, није могао бити бољи од свог оперативног система. То што смо ми мислили да је 4.02 верзија са излеченим дечијим болестима, и да је вечито падање система до хардвера (а и грешка парности, коју је пријављивао, је личила на хардверску, али опет знамо и колико пута је грешка и у пријави грешке, тј колико пута уме да пријави погрешну грешку). Хардвераш из Софтекса се намучио са њим онолико и... ништа, ради док ради а онда падне и пријави опет исту грешку.

Неколико недеља и километара живаца касније стигне свежа верзија Новела, 4.10 (или беше 4.07... слабо памтим имена, јелда). И одједном неста грешке, све ради ко змај, само звони.

Алтос је, иначе, био смештен у некаквој "систем сали", што је био неки собичак у подруму, нешто три са четири и не баш добро проветрено. Но, колико је радио и није се нешто јако грејао, те није сметало. Био је ту можда још један слабији писи, да не бисмо седали директно за сервер (под Новелом се ни не препоручује да се било шта тера директно на серверу), и можда неки Окијев штампач понекад. Две столице, столови (оба рачунара су била на столовима, у случају да наиђе вода... мада, цела болница је била на падини брега, а ту је и улица нешто изнад нивоа Панонске низије, која почиње на паркингу преко пута, три-четири метра ниже од улаза у болницу).


Спомиње се: 24-X-1994., 31-X-1994., 27-II-1995., rebfpt.prg, Аваи, Бангро, Геменцка поликлиника, ДБА, Емиксем, КлиниСис, сезам, Софтекс, на енглеском