duvan

26-XII-2009 12:43:22

Ono duvana što valja završava u Ričmondu, tj. u Marlborou. Mali Bora ovde nije ništa skuplji od ostalih cigara - 2,5 do 3,5 dolara paklo, s tim što je na karton (tj ono što se kod nas zove boks, 10 pakli) jeftinije, pa izade oko 1,95-2,20. Probao sam nešto domaćeg duvana, što prodaju u rinfuzu (mere na unce, imaju kantar u radnji), e to zvuči kao '93 onaj naš sa pijace. Pušim holandski Samson. Istina, država je toliko digla cenu u poslednje vreme, da je ovo već na granici isplativosti - paklo od 40g košta oko 2,5 dolara, a već je izašlo na skoro 3, a od nove godine najavljuju još skuplje. Ovdašnja udruženja pušača su tužila duvansku industriju što ih nisu na vreme upozoravali, i sad se odštete (milijarde dolara, u nekoliko država već) ugraduju u cenu, i to po naređenju države. E kad bi se još setili da tuže Koka Kolu i ostale stvarne trovače, gde bi im bio kraj.

Dobar duvan prodaje pleme Tuskarora. Imaju prodavnice ("Smokin Joes") ponegde, i dok se plaća čekovima ili gotovinom (što mogu da odnesu u rezervat i tamo uknjiže) izuzeto je od saveznog poreza, tako da je kod njih boks oko $13,50. [A isti taj duvan je još jeftiniji preko mreže - direktno iz rezervata, $12 za boks, ili $7,50 za limenku od 150g duvana]

2004: cigarete su u međuvremenu još poskupele, cena sad ide $25-$35 za boks. Kod Indijanaca (tj Domaćih Amerikanaca - treba biti politički korektan) i dalje kao pre.

2005: Cigarete kod AllNative i dalje po istoj ceni, limenka duvana je sad $8,50. Samson odavno nisam video, Drum je ispod $10 za limenku.

2009: Samson je poslednji put bio valjda 11, ali to je bilo jesenas. Kod AllNative je bilo nešto poskupela poštarina a cigare nešto malo - valjda $13 ili 14, no BlackHawkTobacco oprašta poštarinu kad se uzme bar deset boksova pa izađe jeftinije. Sad je kod njih izašlo na $20 za karton, a AllNative više ni ne prodaje ništa, upravo zatvaraju dućan.

2009, decembar: Blek Hok je sad $22. U duvandžinici na ćošku nema više Samsona (tj već celu godinu), a Drum je grozan, ni prineti onom čega se sećam iz sedamdesetih. I košta $23. Ima nekog domaćeg duvana za zavijanje, takođe oko $20 za kesu od valjda sedam unci. Međutim, ista firma (iz Durhama u Severnoj Karolini) prodaje veoma dobar duvan kao lulaš - nešto krupnije sečen al' se isto lepo zavija - a to je onda manje oporezovano pa košta samo $7 :).