sir

7-VI-2017 21:02

Sira imaju dve sorte, čedar i monterej džek (dobro, tri, ima i neki kolbi), što je nekakav bareni sir, pretopljen i lepi se za nož, a košta ko meso. Mladog sira ima opet samo dve sorte, kotidž i rikota - što jedva da je u kategoriji za burek. Rikota u stvari i jeste urda, sir od surutke, kakav bi i išao u burek (koji može da se napravi, ima lisnatog testa)

Krem sir im je dobar, ajde de. E onda dođu delikatesni sirevi, koji koštaju bar dvostruko. Svi imaju malo čudan ukus jer se prave što posniji - kad napišu "38% manje masnoće", to je onda dijetalno i to se prodaje. Jerbo su mnogo debeli.... Šunka (kao ona u mrežici kod nas) košta 2-3 dolara za funtu, ali se nade i za dolar; ona dva sira su $3.20, a bolji sirevi idu od $5 naviše, pa ti vidi. Da neko kod nas traži deset evra za kilo sira, smejali bi mu se.

Ažuriška, februara 2009: Imaju i neke svoje varijante mocarele i švajcarskog... što je sve opet ovako ili onako baren ili pasterizovan a od obranog mleka, dakle ubijen proizvod na bazi recepta za sir. Povlačim šta sam rekao o krem siru, i to su u međuvremenu uspeli da zeznu. Povremeno se pojavi ponešto da valja, ali dok ga nađem šesti put ili se pokvari pa više nije onaj kvalitet, ili ga više nema. Zasad ima ukupno tri u koja se nisam razočarao: neki ajdamer u vosku, ali samo ono najmanje pakovanje; neki bri kad se pusti da se malo prosuši, i jedna marka meksičkog kveso fresko (tj mladog). Našao se i jedan čedar da liči na nešto, iako je i to bareni. Ništa od toga nije onako da se seku vene i piše kući, al' bar ne izaziva tugu među crevima.

Veliko pakovanje sira ne postoji, niko ne kupuje ceo kotur. Nego se kriška od 8 unci (vidi pod mere) prodaje vakumirana, da ne izgubi slučajno vodu. Postoji veliko pakovanje u Kostku (Costco) i još tako nekim dućanima specijalizovanim za prodaju većih pakovanja (verovatno za restorane, bolnice, zatvore, staračke domove i slično), ali i to je četvrtasto i vakumirano, kotura nema. Postoji bebi sir, koji je za nijansu skuplji ali je mekši, jer sadrži još više vode.

Volim sir i rado ga se sećam.