nema sistema

3-I-2009 10:51

Američka federacija ima vrlo malo zajedničkog. Zajednički je dolar, FBI, vojska (tj vojska, mornarica, mornarička pešadija - marinci - i avijacija, koje su sve zasebni entiteti), spoljna politika, savezni porez, socijalno osiguranje, SEC (institucija koja kontroliše izdavanje akcija i berzu), pošta (državna - ostale dostavne službe su zasebne firme) i nešto saveznih zakona. Sve ostalo je na volju pojedinim državama ili čak okruzima: školski programi, organizovanje izbora (da, Vrhovni sud nije imao pravo da se meša u izbore na Floridi), drumovi, sud (osim kad se prekrši savezni zakon), pomoć za nezaposlene.

Zato nemaju praktično nikakve statističke podatke o federaciji, osim onog sa popisa. Čak i ono što države same prikupe, kad i ako se skupi na gomilu, skupljano je različitim metodima i otud nesloživo.

Politički je još i jači razlog dugotrajna propaganda biznisa protiv jake države, naročito savezne, jerbo to kao vodi ništa manje nego direktno u staljinizam i plansku privredu i košta mnogo više. Zato čak i državne ustanove sede pod kirijom kod privatnika, banalni državni poslovi se poveravaju privatnim firmama i tek sad koštaju kao svetog Petra kajgana. Ali bar nema opasnosti od socijalizma (kako ga oni već vide).