17-V-2001.

Причу о тетка Еми (в. Фефи) сам ставио међу програмерске вицеве на sGradlj.com, мада се сајт још није тако звао, а нисам имао ни домен. Био је на Геоситизу, што није потрајало, јер их је ускоро купио Јаху, и у року од одмах кренуо да ми убацује рекламе у текст, у трку. Што је љига најсмрдљивија, те сам уклонио сајт оданде и преселио га код своје тадашње интернет услужбе, ваљда Ртлинка, у оно простора што сам имао као муштерија.

У Зиро Дистансу, крећемо у неку болницу у Калифорнији. Форду треба име и лозинка за неки ВПН, име знам ал' лозинку ми је укуцао неко, нисам видео шта, а после је радило са запамћеним.

Користили смо Винамп да пуштамо себи музику (на слушке), што је сад забрањено. Само оверен софтвер, дакле Мали мекани и ништа друго. Његов пуштач медија, једини подобан, је јебенствено спор кад исцртава свој кићени пенџер и контроле, и док покушава да организује моје фајлове по албумима, ауторима итд (како неко рече, свака апликација хоће да буде база података кад порасте), ал је зато једнако лош и кад свира. Па сам почео да пишем нешто своје, а данас сам то позиповао и послао себи на приватни имејл да наставим код куће. Користи исти мотор, КОМ објекат из исте куће, само хоћу да избегнем сувишну позлату.

Јоја ускоро напушта Аваи, само чека да ухвати посао. Холанђани су га одјебали, заобилазно се изражавајући и обигравајући, док их није натерао да признају шта је, кажу разлози су комерцијални ал' нисмо могли то да напишемо. У повратку је слетео таман пред пљусак, и кола су му двапут стала, сушио је каблове и кретао даље. Видео је доста њих који су одустали и крај пута чекали да прође. Неки Словенци су му били у току, ал' то је забаталио због ових, а сад ће изгледа морати испочетка.

У међувремену, тражи да му помогнем око компајлирања апликација у фирми, јер су код пар муштерија приметили да је чачкано, па да не држимо изворник свуда, него само егзе. То са изворником је обичај још из ДБА, јер ако и неко крене да чачка, морао би прво да покапира шта то све ради, а онда би био кандидат да га запослимо. Компајлер, тј менаџер пројекта, се бунио што не налази све оне функције из fpath.plb (касније foxtools.fll). Објаснио сам му шта и како и шта сам од алата за то написао - још смо у Софтексу испоручивали само егзе, па сам то све морао још тад.

У пост скриптуму рече да му више не пишем на фирмину адресу, јер је у дућану био можда пет сати ове године, све остало на терену, па ни ову поруку не би ни стигао да примети да није Пеја видео и потегао га за уши па пред екран да прочита.

Са своје странс сам гледао да некако комплетирам БолДок, у визуелном фоксу, не знам тачно са чијим алатом, можда оном што нам је оставио Рик.

А онда дуга преписка са Болдијем. Причам му како сам заузет ових дана, те Ленин рођендан, те Нинина машина не види мрежну картицу под линуксом (пробао да то решим инсталацијом пенџерија 98, успело једва данас). Па како нам корисници пријављују грешке - ураде снимак екрана, убаце га у ворд документ, то пошаљу уз имејл (што онда испадне огромна порука, јер тадашњи Аутлук није умео да извади слику са стевке (в. Кућни), а ту технику са сликом у документу у имејлу сам виђао чак и 2018. када је сигурно умео ал' корисницима нема ко да каже). Јесте да за то треба обучен корисник, али сам слушао кад је неко ту обуку спровео за два минута телефоном, у петом минуту је стигао имејл са сликом, до тридесетог је проблем био решен - ради тај Писи Енивер само звони. Осим са Калифорнијом, има неког шума на вези. Са две муштерије сад имамо и интернет везу, па егзе од шест мега пошаљемо за пет минута.

Запослиће новог момка. Приправник је, па ће фонд да плаћа прву годину. Успут ће бити једини сем њега у фирми ко зна мађарски. Не бих био сигуран, и Цица говори отприлике као Јози прве године тамо.

Вазда проблеми са мрежом у Заводу, откако смо им убацили трећу машину. Кабл до ње мора да иде поред неке шклопоције која прави сметње, као што је онда у Геменцкој поликлиници правио рендген.


Спомиње се: sGradlj.com, Аваи, Алан Робин (Форд), Болдижар Барваи (Болди), БолДок, Владимир Пејин (Пеја), Воја Трајковић (Јоја), Геменцка поликлиника, ДБА, ззззз, Зиро Дистанс (Зиро), Зорана Урдуљ (Цица), Јелена Средљевић (Лена), Јошка Апро (Јози), Кућни речник, Мајкрософт (Мали мекани), Невена Средљевић (Нина), Рик Нетер, Софтекс, Ференц Фаркаш (Фефи), фокс, на енглеском