plata

15-I-2015 04:52:25

Sve je relativno. Poredenja radi, smatra se da bi $60K u Njuarku, Nju Džerzi, bilo ekvivalentno plati od $100K u Santa Klari, Kalifornija. Na Mreži postoji dosta kalkulatora za selidbu, koji statistički preračunavaju kolika plata tamo odgovara toj i toj plati ovde... samo je sad sve teže naći takav kalkulator besplatno.

Lakše ćeš od nekog izvući da se izjasni da je homos ili pedofil, nego što će priznati kolika mu je plata. Isplaćuje se najčešće dvaput mesečno, oko prvog i oko petnaestog. Ponegde ide i dvonedeljno (tj 26 a ne 24 čeka godišnje). Ček se odnese u banku i unovči ili uloži, ili se pošalje poštom uz popunjen uplatni listić iz čekovne, mada tih uplatnih listića imaju i na šalteru, treba zatražiti ako već nije izložen. Ponegde imaju aranžman da se plata prebacuje elektronski u banku; svejedno, i tada stiže na tekući tek sutradan.

Čekovi od plate, ili uopšte čekovi koje donesete ili ubacite (kovertirano) u bankomat sa sve tim listićem i ovako i onako odlaze tek u 14:00 - sad da li elektronski ili običnom poštom, to se nikad ne zna. Desilo se da stignem u banku u petak u 13:30 ili tako nešto, ček prođe tek u ponedeljak, ja pazarim u petak uveče i upadnem u minus preko vikenda, automatski mi prebace sa kreditne linije (i naplate pet dolara za tu automatiku - da sam sam prebacio bilo bi džabe), i pride odvale neku kamatu od 900% godišnje na ta tri dana, što izađe dolar-dva ali je svejedno zelenaški.