banke

4-I-2009 03:43:00

Mislio sam da su naše banke ogavne. Predomislio sam se - američke su mnogo gore. Pre svega, naplaćuju sve. To što će neko držati svoje pare kod njih, pa će oni obrtati te pare da naprave još, nije dovoljan razlog da to držanje i ne naplate. Štogod da urade je usluga. Možete da plaćate račune preko njihovog sajta - nema problema, $5 mesečno za do deset računa. Možete da dižete pare na automatu, nema problema, ali ako ukupno više od dvanaest puta dignete (gde broje i izdate čekove), onda dolar ipo za prekoračenje, čak i ako je jedna od tih stavki bilo poništenje čeka koje je skrivila sama banka. Možete da dižete pare na automatu, ali ako karticu nije izdala banka čiji je automat, dolar-dva za uslugu.

Kad uložite nečiji ček na naplatu, valjanost tog čeka se overava automatski za par sekundi... ali svejedno nije sigurno da ste pare stvarno dobili dok ne prode pet radnih dana (dva ako su obe banke iz istog mesta). Ako uložite gotovinu na svoj račun, uložite je pre 14:00, jer tad se zatvara radni dan; sve posle toga će se proknjižiti sutradan. Ako uložite ček, i to iz poznatog izvora (iz komšijske banke, ček od plate... nešto što se ponavlja), pare ćete verovatno ugledati na računu već sutra.

Zato kad pazarite dugovnom karticom (debit card), pare skidaju odmah. U roku od sat-dva. Oktobra 2004 stupa na snagu zakon po kojem se čekovi takode odmah prebacuju u elektronski oblik, i tako se podnose na naplatu - te više neće biti onih nekoliko dana dok ček stigne. I to će se skidati trenutno.

E, da, ne daju kamatu na štednju. Samo na oročeno, a i to je niže od nivoa inflacije, i ne može na sitne iznose. Počinje od 5000.

Dodatak: uplatio sam ratu za kredit za kuću dvaput u toku istog meseca. Uračunali su kamatu od početka do kraja tekućeg meseca, pa onda od početka do kraja narednog. Uopšte ne umeju da računaju od poslednjeg stanja. Izgleda da još nisu imali slučaj da neko plati dvaput u istom mesecu - uvek računaju kamatu do krajnjeg roka za plaćanje.

Dodatak 2: Oko čekova koje dobijete - lova se skida potpisniku sa danom izdavanja čeka, ali... njegova banka overava ček elektronski u roku od dve sekunde, i onda drži te pare na svom računu sedam radnih dana (a banke, jelte, slave i praznike koje niko ne slavi osim države) dok se ček kao proveri. Te pare su glavni izvor za kreditiranje, i zato ih i boli briga što nema štednje. Ameri plivaju u dugovima.