tehnički pregled

15-II-2012 13:27

Tehnički pregled kola se radi godišnje kod ovlašćenih servisera. Oni imaju (bar) jednog atestiranog koji sme da potpisuje. Tehnički nema veze sa registracijom - uopšte se ne traži da kola budu tehnički ispravna da bi se dobile tablice. Florida, Vašington i još neke države uopšte ni nemaju tehnički. Osiguranje može da insistira na nekom pregledu, ali to ne gleda tehničko stanje, nego onako odokativno, da li su kola lupana, izgrebana, da se proceni vrednost, i to radi neka od firmi koje iznajmljuju kola.

Košta uglavnom $15-$20 ili tu negde, plus $1 za svaki ponovljen. Kad se prođe, dobije se žuta nalepnica u dno vetrobrana sa mesecom i godinom dokle važi. Serviser će ponuditi i da popravi sve što se nađe da ne valja, ali je tarifa paprena - zamenu lampice u žmigavcu (što svako ume da uradi za pet minuta, a sama lampica košta dolar) će da naplate $13 po komadu.

Nalepnica, istina, važi 12 meseci, ali ne u dan, nego na cele mesece. Zato se ode na pregled u prvim danima narednog meseca, i tako zakine jedan mesec. Rizik je minimalan, za tih par dana teško da će neko da pravi pitanje (mada, vidi pod pauk). Iznos je mizeran, ali se tako može namincati da se na tehnički ide po lepšem vremenu - umesto u februaru, u junu. Mic po mic.