popravke

4-II-2010 10:21

Ameri idu u rasponu od "ne ume da zameni ni osigurač" do "pravi avion u garaži". Pretežu na levu stranu, tj. većinom neće da se petljaju sa popravkama, nisu to nikad učili (nema opštetehničkog u školi) i ubeđeni su da takve stvari treba prepustiti stručnjacima.

Neke stvari se i moraju, naprimer klima (zbog freona, kojeg još ima onoliko, mora atestirani majstor koji odgovara za to da ga ne ispusti u atmosferu) ili električar (kad se proverava instalacija za priključenje, jedino on može da potpiše zahtev), no za skoro sve ostalo može se i u svojoj režiji. Što, naravno, mnogi rade - bar dva veća lanca (Louz [lowe's] i Houm dipou [home depot]) imaju sav mogući alat i materijal, plus baštenske potrepštine i otrove. Međutim, tamo uglavnom pazare majstori i hobisti. U bilo koje doba dana na drumu ćete videti (uglavnom) bele kombije sa lotrama na krovu - majstori idu na teren.

Za uređaje, međutim, mrka kapa - naprosto se ne isplati popravljati većinu sitnijih mašina. Ako bi majstoru trebalo i tri minuta da popravi peglu ili mikser, majstor neće naplatiti manje od sata (od 25 do 75 dolara), a nova pegla ili mikser su jeftiniji od toga.

Kad odnose đubre, svake druge nedelje se iznose i aparati u kvaru, stari nameštaj itd. Ponešto toga se pokupi pre nego što đubretari naiđu (i to ne ovi redovni, nego ti drugi što skupljaju sekundarne sirovine). To se tovari u kamionete i odvozi - prošle nedelje su krstarila čak dvojica, raste tržište polovnih i remontovanih uređaja. Od toga može da se živi - do pomalo pokvarenih uređaja se dolazi besplatno, popravi se i proda.