nameštaj

14-VII-2009 12:25

Pod jedan, nema ormana za odeću. Odeća se drži u plakarima - što su praktično male prostorije, sa vratima istim kao i ostala vrata po kući, jedino što su ponekad uža i (skoro) uvek se otvaraju napolje. Prednost toga je da se koristi cela visina, do tavanice, i što je lakše sakriti se unutra.

Postoje police za knjige, iako se ne zovu tako. "Book shelf" ima knjižara; u sobi se drži "book case" što nije knjiški slučaj, nije ni kutija ni kovčeg ni sanduk (što su sve značenja reči "case"), nego baš polica.

Postoje kaučevi (koji se dele na kaučeve i sofe; futon nema doručja ili su neobložena) i fotelje. To je uglavnom glomazno, predebelo, utoneš pa je problem da se ustane. Doručje ume da bude široko i po 40cm. Često je u stvari neudobno, jer se potone u neergonomski položaj. Fotelje često imaju i donožje, i polugu koja ga digne, pa onda mogu da se ispruže noge. Sve dušu dalo za drugotrajno buljenje u televizor, i vegetativno stanje zvano "couch potato" (krompir na kauču).

Futon je nekakav hibrid japanskog futona i kauča na izvlačenje. Ne izvlači se (to je rezervisano za veće kaučeve), ali se premeštanjem ili presavijanjem podmetača može pretvoriti u ležaj za jednu osobu, pod uslovom da mirno spava.

Kreveti su standardizovani. Stolice i stolovi su, međutim, često veoma dobri, ima ih raznih, u raznim kvalitetima, od jeftinog studentskog do de luks imitacije pisaćeg stola iz "Prohujalo sa vihorom". Čak i fotelja od bordo kože... sa dizalom i točkićima, za takav sto. Ti točkići su standardni za daktilografske stolice, koje umeju da imaju i po pet kojekakvih poluga i točkića za podešavanje svih mogućih nagiba, a i tvrdoće.

Ima i evropskog nameštaja - Ikea cveta ovde, a i druge skandinavske firme prodaju svoje, ali je to 4-5 puta skuplje od standardnog kineskog krša, koji je opet sama iverica, sa leđima od neke tanke imitacije lesonita, uheftano ekserčićima. Uglavnom se prodaje u kutijama, montiraj ga sam, a ko ne ume, nek plati dodatno.

Ima, naravno, i boljeg, ume dosta da košta, i čeka se mesecima, jer se naručuje - hoću ovaj komad sa ovim, sa ovakvim nogama, sa ovakvom presvlakom, sa tvrđim-srednjim-mekšim punjenjem itd.