skraćenice, kako se izgovaraju

8-III-2017 02:50:54

Dok je tih skraćenica bilo malo mogle su da budu kraće, pa su se izgovarale na sricanje - FBI je bio efbiaj, CIA siajej, MP je empi i gotovo.

Stvari su postale nezgodno kad su praktično sve TLA (three letter acronym, troslovna skraćenica) bile potrošene po više puta. Npr običan ABC je mogao da znači osnove bilo čega, ali i Alcohol and Beverage Control. ATF je državna agencija za alkohol duvan i oružje, ulje za automatske menjače, post festum (after the fact), avionsko gorivo (aviation turbine fuel, ono što mi zovemo kerozin a oni ne), taktički lovac (advanced tactical fighter) itd... 91 komad.

Zato su sve češće duže skraćenice, naročito u računarstvu, a to onda postaje nezgrapno za izgovor, pa se uz skraćenicu prodaje i fora kako će da se izgovara, od prvog dana. Kad je izmišljen SCSI interfejs za diskove, niko ga nije izgovarao essiesaj, nego skazi, jer tako piše u uputstvu. Slično, "BIOS (pronounced “bye-ose”)" ili "UEFI (pronounced “oofy” or “U effy”)". Tu ume da bude priličnih iznenađenja, do neprepoznavanja - čujete a posle kad vidite napisano ne znate da je to to i obratno.

Postoje i skraćenice nastale od prvih slogova, kao što je bilo u modi pre 80 godina i još se ponekad koristi ("glodur" za glavnog i odgovornog urednika, ili "gensek" za generalnog sekretara UN). Imaju i toga, ali ređe - npr "hazmat" (hazardous material, tj opasne materije), koji opet ne znači samo to nego i ekipe za rukovanje njim i njihove članove i opremu, ili maglev za voz koji lebdi na magnetnu levitaciju.

Na kraju, postoje i obične skraćene reči, gde ima još manje pravila. "Cab" može da bude taxicab (taksi), kabina, kabinet ili kabernet, zavisno od konteksta. Dodatna je zvrčka kako se izgovaraju - jer neka slova se čitaju ovako ili onako, zavisno od sledećeg, a šta ako je skraćeno baš na tom sledećem? Pa uglavnom čitaju po nepostojećim fonetskim pravilima. Kad se "procedure" (proSidžer) skrati, dobije se "proc" (proK), specifications (speSifications) postaju "specs" (speKs), "limousine" (limUzin) - "limo" (limO).