вирман

(Речник, Југославија)

Уплатница, признаница. Осим што је то специјална врста, штампа се у четири или пет примерака, на самокопирајућем папиру. Уплата је ишла на подугачак број рачуна, од чега су прве три цифре биле број месне јединице сдк примаоца. Било је и додатних цифара за контролу, па сврха уплате (тзв. "позив на број"), па потпис и печат ћате који уплату прима, свеједно да ли готовином или са нечијег рачуна. За разлику од данашњег банкарлука, паре су мењале власника чим се притисне последњи ентер.

Вирман је служио као доказ да је плаћено. Два примерка платиоцу (један за архиву, један да поднесе примаоцу као доказ), један за саму сдк и један за примаочеву банку. Уплате су се примале на само два места - у сдк и на поштама. Можда су и у банкама (касније сигурно), али нисам сигуран да је тада могло у било којој, можда само у својој и примаочевој.

Штампање плата је некад захтевало стотине вирмана, јер су и рате кредита плаћане директно из плате, а за сваку општину у којој су живели радници је ишло неколико уплата - овај или онај порез, социјално/здравствено, пензионо, те самодоприноси који су ишли чак и по месним заједницама (нпр. лева страна Чурде је решила да гради канализацију и скупља паре за то, десна није), и све је то ишло на различите рачуне, и плате не би прошле док сдк не потврди да је све ово до у пару тачно.

Наравно, у Стоуру смо једном имали проблем са линијским штампачем на траку са словима. Ту су слова била избочена на челичној траци, која би ишла преко челичне подлоге; између те траке и папира је била пантљика а иза папира чекић за сваку словну позицију. Трака је имала сва слова на себи, два три пута, и вртела се нон стоп. Кад потребно слово дође над позицију на којој треба да се одштампа, чекић звизне. Проблем је био што нам је цркао чекић за стотине хиљада; милиони, десетине хиљада и све остале цифре испод тога су биле скроз тачне, значи све је било океј, и милиони и динари и паре, само ни на једном вирману није било цифре за стотине хиљада, та колона је била празна. Што је проверавало четворо људи, и сви су се уверили да се слаже у пару. Тамо се и слагало. Приметили смо тек кад смо штампали збирне извештаје уз плате, тамо се баш видела празна колона. Ништа, још папира за рециклажу. Протерали то исто кроз други штампач, овај после поправљен.


Спомиње се: 27-VII-1986., 19-IV-1988., 29-XII-1988., децембар 1991., 14-I-1994., 10-IX-2012., 20-VII-2021., Властимир Увалић, ДЛ2400, плате, сдк, стоур, Чурда, на енглеском