veš

10-IX-2017 11:24:40

Mašine za pranje veša su otprilike kao kod nas, samo nešto veće, i češće su one što se pune odozgo. Za razliku od ostalog, troše 220V (što je ovde medufazna struja, kao što je kod nas 380V) i zato se prilikom izdavanja stanova posebno naglašava "ima priključke za veš mašinu i sušilicu".

Ti priključci podrazumevaju i vodu i odvod, a za sušilicu odvod za vruć vlažan vazduh. Voda se dovodi i hladna i topla, jer američka veš mašina nema svoj grejač.Sušilica je iste veličine, i ima horizontalni doboš, i fen koji duva vruć vazduh. Vlažan vazduh se izvodi napolje, na svakoj fasadi se mogu videti izduvne cevi. Mašinsko sušenje se inače zove "tumble dry" (sušenje tumbanjem), i uz svaki odevni predmet ide i uputstvo za pranje i sušenje.

Retki su oni koji mogu da redovno plaćaju da im se veš nosi na pranje. Zato na sve strane ima perionica na kintu - za jednu dobru turu veša treba otprilike triput po četvrt dolara (poslužiteljka ima sitno), dvaput četvrt za sušenje. Poneti svoj deterdžent, i antistatičku krpu za ubacivanje u sušilicu. Statički elektricitet ovde dobro drma. Jedno pranje sa sušenjem bude gotovo za manje od sata.

Kako za manje od sata, kad se zna da za jedno valjano pranje treba bar sat ipo? Tako što imaju neku svoju definiciju valjanog pranja. Pod jedan, pošto mašine (i kućne i u perionici) nemaju grejače, nego dobijaju toplu vodu iz bojlera - ta voda, naravno, nema više od 60oC, a često ima oko 40-50. Mašine se, takođe, prave tako da štede što više energije, pa zato smandrljaju veš za 30 minuta, sa pretpranjem 40.

Zato ta varikina... odnosno sve moguće varijante izbeljivača i ostalih preparata na bazi hlora. Čak ih sipaju i uz deterdžent da bi veš ipak bio beo. Istina, to ga malo izjeda pa kraće traje - važno da se pravi promet.

Rezultat se vidi golim okom - mrlje moraju da se uklone varikinom pre pranja, tkanina uz šavove se nikad ne opere kako treba, beli veš nije baš beo nego više žućkast ili sivkast. I ona ušteda u energiji je pod znakom pitanja, jer veš onda mora da se pere češće, a desi se i da se greškom opere dvaput jer se ne razlikuje mnogo od prljavog.