posrednici

22-XII-2012 14:58

Pošto Amerika već odavno većinu stvari proizvodi negde u inostranstvu, pre svega u Kini (većina artikala široke potrošnje je "made in China"), okrenula se uslugama. Usluga ima... neverovatan broj, i svaka se smatra za proizvod. Za većinu stvari se firme i pojedinci nalaze u nebranom grožđu, kako naći najbolju stvar od mnoštva koje postoji na tržištu (gde kupiti kola, gde se osigurati, kako naći novog radnika, kako organizovati testiranje)... za svaku takvu stvar postoje posrednici (za radnike, glavolovci), koji će sve da vam nađu. Nije baš bitno da li će da nađu najpovoljnije, važno je da će da uzmu pare. Sveta dužnost svakog posrednika je da ubedi obe strane da je neophodan.

Postoji posebna vrsta posrednika koji će da preprodaju informaciju koja se može besplatno skinuti sa interneta. Prodaju, recimo, bazu poštanskih brojeva, i to za skupe pare. Ono, sami brinu o ažuriranju i pomno prate šta se događa, pa kad se u nekom gradu pojavi nova pošta i preurede se zone pa desetak ulica više nije na starom poštanskom broju nego sad na nekom drugom, oni će to uredno da ubace u bazu i vi ćete to dobiti... mada vam to mnogo ne znači jer nemate spisak svih ulica i od kog do kog broja je neka adresa u ovoj a od kog u onoj zoni. To, uostalom, možete besplatno saznati od pošte, čak postoji i internet servis za to.

Ili popunjavači formulara. Da biste dobili studentski kredit, lepo pokupite formulare sa državnog veb sajta, odštampate ih, popunite i pošaljete. E ali možda vam nije baš jasno šta gde treba da popunite da vas ne bi odbili... ima i za to posrednika. Održe čitavu prezentaciju sa svim mogućim psihološkim trikovima... i na kraju samo tiho dodaju da oni nisu država i da ne dodeljuju oni nikakav kredit, oni samo pomažu da izvučete najbolje što možete, i za to vam uzmu koju stotinu dolara.