kreditna istorija

29-VIII-2012 01:13:46

Šarena laža koju su izmislili bankari. Teoretski, ne možete dobiti zajam ako nemate dobru kreditnu istoriju. To nekako implicira da dobro stojite sa parama i da niste imali dugova, da ste uvek imali neku rezervu itd, međutim baš to je loša kreditna istorija.

Paradoks? Zavisi šta se očekuje. U ovom slučaju, očekuje se da ste pacijent koji će da plaća i plaća kamate, kazne i kojekakve usluge, dakle treba im neko ko voli da plaća, i ko je pokazao da redovno plaća. Ne da redovno i brzo isplaćuje, to opet ne valja, nego da plaća, i plaća, i plaća.

Idealni dužnik je uvek bio dužan, bio je par puta u docnji, ali nikad nije prestao da plaća, i još uvek uredno plaća sve što mu banka odreže. Broji se i da je redovno plaćao komunalije, kredit za kola i šta već ide, i da kredit nije otplaćivao prebrzo.

S druge strane, baš ti što brzo otplaćuju su sumnjivi da će i ovog puta da otplate pre vremena i izbegnu veći deo kamate, da neće upasti u docnju pa se iz njih neće izvući kaznene kamate, kazne, i naplate za uslugu obračuna kazne.

Bez dobre kreditne istorije, može da se desi da će da vam traže depozit kad otvarate telefonsku liniju (koja košta $30, a depozit ide od $70 naviše, to vam vrate kad prođe godina), ili prvi put postajete mušterija za vodovod ili struju, da neće da vam prodaju nekakvu kombinaciju sa tri mobilna telefona i posebnom porodičnom tarifom, da neće da vam iznajme kola (za to u stvari traže da imate kreditnu karticu), ili da neće ni da vam izdaju kreditnu karticu (kad je tražite, al' svejedno, u poštanskom đubretu ćete naći gomilu ponuda za to, pa ako se navučete, ko vam je kriv).

Kako stvari stoje, u stvari je bolje nemati dobru kreditnu istoriju. Bolje je, mnogo bolje, imati pare.