партнер

(Машина, Југославија)

Осмобитна ЦП/М кутија са Z80 унутра, на којој сам почео да програмирам за паре*, у контејнеру претвореном у канцеларију, у дворишту стамбене задруге 26-V-1986..

Имао је дискету од 5,25 цоли у неком шашавом формату од 640К, који сам укупно једном успео да прочитам на писију. Диск је имао 10М, са 16 директорија, који су се звали "", 1, 2, ..., 15. Онај "" се одасвуд видео. Екран је био зелен и мат и није уопште био лош, осим што су се знаци састојали од ситних тачкица, што је умело да замара ако је пресветло. Тастатура међу најбољима, са завојитим гајтаном и банана утикачем од 6мм, што никад нигде другде нисам видео.

Иако Зилогов Z80 не уме да приступи меморији изнад 64 килобајта, ово је имало свих 128. Ту се нешто држало у једној половини а нешто у другој, а приступало се час једној час другој, на трикове. Како је то радило, да ми је знати.

Производила га је Искра Делта, и бар нешто делова је било њихово. Имали су и АГП - аутоматски генератор програма, који је имао оно на шта сам се после навикао - метаподатке и генератор маски. Видео сам демо једном, и изгледало је компликовано и ограничено, као и сваки други генератор.

У Стоуру су га имала три избачена одељења, тј оура - једно на румунској граници, једно у Њујорку, једно у Трбњеву.

За обраду текста се користио Вордстар, с тим што је сваком требало испочетка објашњавати шта је документ а шта текст, кад су оба текст. Па, документ садржи и неку бинарну боранију за форматирање, која лепше изгледа кад се одштампа, али не пролази кроз компајлер. Свако се на томе зајебао бар трипут.

----

* дотле је било аматерски, тј бесплатно, ово сам прешао у професионалце и професионалке


Спомиње се: 26-V-1986., 01-IX-1986., 11-X-1986., новембар 1986., 22-V-1987., јуни 1987., септембар 1987., 10-II-1989., Закувава се, новембар 1992., јуски, Њујорк, ооур, стамбена задруга, стоур, Трбњево, триглав, на енглеском