penzije

21-XII-2016 22:04:44

Kao i kod drugih stvari, nema sistema, postoje pojedinačni programi.

Postoji socijalno osiguranje, koje garantuje nekakvu penziju, no u fondu poodavno nema para, postoje državne obveznice; ako/kad država bankrotira, sve će zavisiti od vrednosti tih obveznica. Staž računaju prilično drugačije nego kod nas.

Postoje onda i vidovi privatne štednje, štedni nalozi na koje može čovek sam sebi da uplaćuje penziju, a posle ubire penziju od kamate, ili polako krcka i glavnicu, pa dokle mu potraje. Država to potpomaže utoliko što se iznos uložen na tu vrstu štednje oporezuje odloženo, tj kad počne da se troši. Dok dođe dotle, godišnji iznos može da bude ispod crte za oporezivanje. No, ko to počne da troši kao kasicu prasicu, biće dignuti iznos mu odmah ulazi u poresku osnovicu za tekuću godinu. Pošto Ameri nisu baš finansijski pri čistoj svesti (inače ne bi nikad uzimali kreditne kartice, drugu hipoteku, finansijske instrumente koje ne razumeju), ovo nije ispalo naročito popularno, al' nije ni ukinuto.

Postoji i 401K, što je neki privilegovani vid štednje, odrekneš se 3-4% plate i firma turi još toliko, i to onda ulazi u poseban penzioni fond... ali u tom fondu nema para; za te pare se kupuju deonice, počešće same firme, koja tako ulaže sama u sebe, i ako firma tokom dužeg vremena dobro posluje, ili ako tržište deonica, tj Volstrit, krene naviše, ta penzija bi mogla dobro da naraste. Međutim, događa se počesto da se iznos prokocka na berzi, ili firma propadne (Enron, automobilska industrija), ili da se nakupi dosta potraživanja na ime tih penzija, i ceo fond na marifetluke upropasti, pa ko je šta zdipio zdipio je, ostalima šupalj nos do očiju.

Nikog ništa ne sprečava da i dalje raducka i kad već ima penziju, niti da vuče sve tri penzije; pravo se stiče uplaćivanjem. Postoje i razni popusti za ovo ili ono ako ste dovoljno ostarili, al' ni tu nema sistema, nego kako gde - neke samousluge, recimo, daju 10 ili 20 posto popusta starijima od 56 godina - utorkom. Verovatno negde sitnim slovima piše da ne može da se kombinuje sa drugim popustima, koji umeju da budu veći. Ponegde je ulaz besplatan, ili javni prevoz upola jeftiniji ili tako nešto, kako gde.